Vinkkejä lääketieteen ja lähialojen tiedonhakuunUsein kysytyt kysymykset 9

Mitä eroa on hakusanalla, avainsanalla ja asiasanalla?

Hakusana on sana (termi), jolla haetaan. Se on voi olla joko ns. vapaa sana (oma sana) tai asiasana (tesauruksen sana, valvotun sanaston sana). Oma (haku)sana on sana, jolla tiedonhakija itse kuvaa käsitettä, josta etsii tietoa. Näille sanoille on usein synonyymeja ja rinnakkaistermejä. Näitä voidaan sanoa myös vapaiksi hakusanoiksi erotuksena sanastojen valvotuille sanoille. Englanniksi hakusana on useimmiten search term.

Asiasana on termi, joka (tietokannan) sanastossa on valittu kuvaamaan tiettyä käsitettä (myös kaikkia synonyymeja). Asiasanaa voidaan sanoa myös sanaston sanaksi tai tesauruksen sanaksi. Englanniksi käytetään termjä index term, descriptor ja subject heading.

Avainsanoiksi sanotaan yleisimmin niitä sanoja, joilla artikkelin kirjoittaja kuvaa aihettaan, ja jotka usein näkyvät tieteellisen artikkelin abstraktin yhteydessä. Avainsana voi olla toki olla myös asiasana (sanaston sana). Englanniksi avainsana on keyword. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, käytetään avainsanaa  joskus myös hakusanan synonyymina.

Mainokset

%d bloggers like this: