Vinkkejä lääketieteen ja lähialojen tiedonhakuunUsein kysytyt kysymykset 14: Mitä tarkoittaa open access?

Tämä on kansainväliselle open access -viikolle soveltuva kysymys.

Miksi joistakin PubMedin tai jonkin muun viitetietokannan viitteistä pääsee suoraan artikkeliin (ilman etäkäyttöä tai kirjaston maksamaa käyttöoikeutta tai luottokorttimaksua) klikkaamalla kuvaketta, jossa lukee Free tai Open access tai OA?

Miksei kaikkiin pääsee yhtä helposti? Miksi joidenkin lehtien joihinkin artikkeleihin pääsee kuka vain, muttei kaikkiin?

Open access tarkoittaa tieteellisten julkaisujen avointa saatavuutta. Se on 1990-luvulla alkanut vaihtoehto maksullisille tieteellisille julkaisupalveluille.

Open accessista (OA) on erilaisia versioita, ainakin:

  • kultainen OA, joista on erilaisia muotoja, kuten
  1. kirjoittajamaksuilla rahoittaminen
  2. perinteisen maksullisen lehden maksuton e-versio
  3. talkootyönä julkaistava OA-lehti
  • hybridi OA = osittain OA, osittain maksullinen
  • viivästetty OA = artikkeliin vapaa pääsyy puolen vuoden – kahden vuoden viiveellä julkaisemisesta
  • vihreä OA = käsikirjoituskopio organisaation julkaisuarkistossa = rinnakkaistallentaminen

Yhä useammat rahoittajat edellyttävät jonkinlaista OA-saatavuutta. Usein se on viivästetty tai vihreä OA.

OA-julkaisemisen määrä on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun. Aivan viime aikoina perinteisen maksullisen lehden maksuton e-versio -malli on alkanut vähentyä ja julkaisumaksujen periminen (OA:n bisnesmalli) noussut kasvuun. OA:na julkaistaan sekä erittäin tasokkaita että vähemmän tasokkaita lehtiä ja artikkeleita. OA ei sinänsä siis mitenkään määritä julkaisun tasoa tai tasottomuutta.

OA-julkaiseminen on kaikkein yleisintä ja voimakkammin kasvavaa nimenomaan biolääketieteissä. PubMedin viitteissä Free PMC Article tarkoittaa, että artikkeli on tallennettu PMC-arkistoon, jossa on jo yli 2,5 artikkelia.

DOAJ (Directory of Open Access Journals) on monialainen ja varsin kattava OA-lehtien portaali. Nelli-portaalissakin käytetään OA-logoa. Joissakin maissa on kansallisia ja maanosissakin (Etelä-Amerikka) yhteisiä OA-julkaisuarkistoja.

UEF Electronic Publications on Itä-Suomen yliopiston avoin julkaisuarkisto.

Mainokset

%d bloggers like this: